Jaký je rozdíl mezi mořským a hydrolyzovaným kolagenem?

Hydrolyzovaný kolagen

Kolagen je jednou z nejvíce zastoupených bílkovin našeho těla.

Nachází se ve vazech i šlachách, ve vlasech i v pokožce. Do určité míry si kolagen vytváří naše tělo samo, ale s narůstajícím věkem se jeho produkce zpomaluje. To poznáte na kvalitě svých vlasů, které mohou být slabé a matné. Také na pokožce je nedostatek kolagenu znát: není zářivá, snadno vznikají vrásky a je vysušená. Nedostatek kolagenu ovlivňuje také kvalitu pohybového ústrojů – zejména vašich kloubů.

Kolagen ve formě doplňku stravy

Proto se doporučuje kolagen v určité formě do svého těla doplňovat. I když je obsažen v některých potravinách, jejich příjem nemusí být někomu příjemný (želatina, kůže, kosti a maso zvířat, ryby, vývar z kostí) a ani neobsahují dostatečné množství kolagenu. Proto se vyplatí sáhnout po kolagenových doplňcích stravy. Jejich užívání je velmi pohodlné a každodenní potřeba kolagenu je zajištěna.

Mořský kolagen

Mořský kolagen se někdy označuje jako rybí kolagen a považuje se jako nejvhodnější doplňkový zdroj kolagenu pro člověka. Tento kolagen se získává ze studenovodních ryb, jako jsou například lososi. Vzhledem k tomu, že se velmi dobře vstřebává, je pro lidský organismus velice vhodný. Navíc se u něj neprojevují alergie, jako je tomu například u hovězího kolagenu (až 3 % osob trpí na tyto alergie). A nebojte se rybího zápachu – ten je při výrobě odstraněn. Mořský kolagen je vhodný pro řešení problémů s pletí.

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzace je způsob, jakým je kolagen zpracováván. Pokud bychom jej užívali v nativní podobě (například konzumací potravin, které kolagen obsahují) jeho vstřebávání je velice složité a nezískali bychom z něj maximum. Kdežto hydrolyzovaný kolagen (označený také jako kolagenní peptidy), je speciálně upravený kolagen, který se získává hydrolýzou. Je pro náš organismus mnohem lépe vstřebatelný, a tudíž i efektivnější.

You must be logged in to post a comment